Jak mít nejkrásnější květinovou výzdobu

17.03.2015 11:06

Nedílnou součástí každého svatebního dne jsou květiny a květinová výzdoba. Dotváří atmosféru, podtrhují důležitost slavnostního okamžiku, sjednocují styl. Jak je co nejlépe vybrat a na co u květin nezapomenout, aby byly v den svatby těmi nejkrásnějšími, zjistíte v našem rozhovoru s paní Žabkovou z květinového ateliéru De la Fleur.

 

Paní Žabková, snoubenci se rozhodli pro sňatek, a začínají plánovat. Kdy je během svatebních příprav vhodné vybírat květiny, a hlavně jak?

Svatební květiny a následně květinovou výzdobu je vhodné vybírat ve chvíli, kdy mají vybrány svatební šaty. To je chvíle, kdy znají termín i místo obřadu a zároveň doba, která umožňuje dostatečný prostor pro výběr i možné "dolaďování" detailů, navíc je větší pravděpodobnost, že vybraná floristka bude mít náš termín volný. Samozřejmě je možné objednat květiny i 14 dní před obřadem - i tento termín je pro floristku dostačující. Při otázce "jak" říkám hlavně "sami"! Doba, kdy květiny objednával ženich je už pryč a dnes jsou květiny především v režii nevěsty. Snoubenci stále častěji využívají služeb svatebních agentur, které poskytují kompletní zajištění svatebního dne tzv. na klíč. Tyto služby jim jistě ušetří spoustu času i starostí a zkušená svatební koordinátorka je velkou pomocí, jsou však věci, které bychom neměli nechávat na nikom jiném a zařídit si je sami! Stejně, jako nenecháme koordinátorku zkoušet naše svatební šaty či ochutnávat náplně do svatebních dortů, neměli bychom ji nechat ani vybírat a objednávat naše svatební květiny. Floristka potřebuje mluvit přímo se snoubenci, jednání s prostředníkem (byť schopným) je zbytečně zdlouhavé, náročné a nese s sebou větší riziko vzniku nedorozumění. Floristka potřebuje mít možnost přímého kontaktu se snoubenci, stejně jako vybraná dortařka, kadeřnice, či provozní restaurace a ne pouze s agenturou, která vše jen zprostředkovává. Navíc agentka nikdy nemůže poskytnout stejně kompetentní a odborné rady pro všechna jednotlivá "svatební odvětví", jako jednotliví profesionálové s dlouhodobou praxí a vzděláním ve svém oboru.

 

Květinářství je na našem trhu poměrně dost, ale jak vybrat toho správného svatebního floristu?

Pokud snoubenci znají osobně floristy jenž se zaměřuji na svatební floristiku, je dobré vybírat na základě vlastní zkušenosti. Dobré reference mohou získat ze svého okolí i z internetu. Podle dobré webové prezentace floristů a i některých běžných květinářství snadno zjistí jejich zaměření, včetně ukázek práce. Mohou oslovit třeba ty, jejichž ukázky práce je oslovily, nebo se jim líbí. Dobrý florista je ochoten se snoubenci mluvit, zodpovědět jejich otázky a předložit prezentaci vlastních prací. Udělá si na ně čas a nestřílí cenové nabídky "od boku" aniž by znal jejich požadavky.

 

Jak vybraného floristu oslovit?

První kontakt s vybraným floristou může proběhnout telefonicky či mailem. Sdělit mu požadavek na zhotovení svatebních květin a datum svatby. Ten je důležitý pro zjištění, zda je případná zakázka realizovatelná, a zda je termín floristy ještě volný. Dobrý florista následně sám nabídne termín osobní schůzky, kterou doporučuji ve vlastním zájmu uskutečnit. Snoubenci tak budou mít jistotu, že se v daný čas bude florista věnovat pouze jim, on zase, že nebude muset řešit jiné zakázky či záležitosti spojené s běžným provozem.

 

Co taková schůzka s floristou obnáší, jak dlouho trvá a co si na ní vzít?

Schůzka z floristou trvá zhruba 45 minut a bývá poskytována zdarma. Cílem je dopracovat se k rámcové podobě zakázky, aby vyhovovala představám nevěsty. Detaily je možno i později dolaďovat. V jejím průběhu je veden dialog o představách a přáních, o možnostech samotné realizace. Zkušená floristka snoubence povede, aby získala všechny potřebné informace pro návrh květin a výzdoby právě pro ně, zodpoví jim všechny otázky. Ukáže jim bezpočet inspirativních fotografií květin a výzdoby. Následně je sestavena předběžná kalkulace, buď na místě, nebo v průběhu několika dní. Na základě této kalkulace a nabídky služeb se pak snoubenci snadno rozhodnou, zda služeb tohoto floristy využijí. Připomínám tedy, že by na tuto schůzku nevěsta měla přnést svou fotografii ve svatebních šatech. Modelka z katalogu floristu nezajímá, je zapotřebí vidět konkrétní zákaznici jako nevěstu. Nevěsta by též měla přinést případné obrázky vazeb a dekorací, které jí zaujaly a mít stanovený finanční limit, který hodlá do květin a výzdoby investovat. A ještě jedna věc - vedle kalkulace je důležité také to, jak si s floristou o výzdobě porozumíte.

 

Na schůzku jsme vybaveni, přejděme k samotným květinám. Jak je vybrat?

Květiny doporučuji vybírat pocitově takové, jaké má nevěsta ráda, které se jí líbí, v oblíbené barvě a vhodné ke stylu svatby. Pro svatbu na louce se hodí jiné květiny než pro svatbu ve stylu punk. Samozřejmě je třeba přizpůsobit svatební kytici typu samotné nevěsty. Obecně platí, že ke křehkým blondýnkám, se hodí jemné, světlejší či pastelové barvy, tmavovláskám sluší barvy výraznější. Důležité je také přizpůsobit kytici postavě nevěsty a svatebním šatům. Pro vysokou nevěstu bude vhodná převislá či prodloužená kytice, menší nevěstě bude slušet kytice kratší, drobná nevěsta by měla volit drobnější kytici, plnoštíhlá nevěsta může mít kytici větší. K bohatě zdobeným šatům je vhodnější méně nápadná kytice, jednodušší šaty zase snesou kytici zdobenější. Pro každou nevěstu je možné vybírat z několika typů svatebních kytic, a to od kulatých, převislých, typů žezla, srdce až po dekorace pro nevěstu, což jsou vějíře, kabelky, vřetena... S vhodným typem pomůže floristka, na které je také technika zpracování.

 

Jaké jsou trendy ve svatebních kyticích?

Barvám letos vládne odstín Marsala, což je barva červeného vína, vazbám pak jednoduchý, romantický až luxusní styl, květinám pivoňky, materiálům opět krajka. Nicméně většina každoročně představovaných a mnohdy líbivých trendů (barev či materiálů), se týká především zahraničí, u nás jsou hůře aplikovatelné. Jednak kvůli dostupnosti konkrétních prvků a jednak proto, že české nevěsty jsou spíš konzervativní, a tak většinou nerady experimentují a raději sází na klasiku. Těch odvážných je málo. A tak barevným trendem u nás byla v posledních letech fialová a její odstíny, růžová a klasika červeno-bílá kombinace. Z květin se na prvních příčkách stále drží růže a kaly, následovány orchidejemi a sezonními druhy, jako pivoňky, tulipány. Žádané je luční kvítí a do popředí zájmu se derou karafiáty. Oblíbené jsou jak jednodruhové kytice, tak mixy a podobné je to s typy kytic: kulaté i převislé jsou objednávány zhruba ve stejném poměru. Větší oblibu než aktuální barevné trendy má u tuzemských nevěst stylizace svatby. Tzn. uspořádání svatby do různých stylů dle ročního období, místa obřadu, zájmů snoubenců nebo tematizace dle určující květiny či prvku. Setkat se tak můžeme např. se svatbou typicky jarní či vánoční, luční či plážovou, motorkářskou, vintage, svatbou cestovatelskou, golfovou či ve stylu divoký vřes, nostalgická hortenzie, kdy se jednotlivé prvky protknou celou svatbou jako pověstná červená nit. 

 

Mluvila jste o technikách, můžete je nevěstám přiblížit?

Technik pro zhotovení svatebních kytic je několik a je na floristovi, aby je ovládal a byl schopen zvolit tu nejvhodnější pro zamýšlenou kytici. Každá je jinak náročná na čas a na další materiál potřebný k jejímu použití, což se samozřejmě odráží v ceně dané kytice. Tou nejjednodušší časově i materiálově je vázání - používá se především u kulatých - volných či kompaktních - kytic. Dále vypichování, jak pro kulaté tak převislé kytice. Používá se především tam, kde je třeba květům zajistit přísun vody, či pro květy s kratšími stonky a vypichuje se do speciálního floristického držáku. Následuje vatičkování, kdy se jednotlivé květy nadrátkují, obalí vatou nasáklou vodou, začistí a následně složí do požadované kytice. Technika časově náročnější, ale často nevyhnutelná. Složitější je pak typ glamelie, kde se drátkují jednotlivé okvětní plátky a následně složí do jednoho velkého květu. Technika je náročná na materiál, čas a především preciznost, proto by ji měl používat florista, který ji dokonale ovládá, protože výsledek musí mít dokonalé zpracování! Další technikou je lepení - pomocí speciálního lepidla lepíme květy do nejrůznějších konstrukcí, využívá se v kombinaci crush techniky (mačkání drátu), u dekorací např. long train (jakási květinová vlečka), u květinových náramků. Techniky je samozřejmě možné kombinovat.

 

Jaké kkvětiny jsou vhodné do svatební kytice a mohou se použít i tuzemské?

Vždy záleží na zamýšlené kytici a na fantazii snoubenců i floristy. Pro svatební vazbu je možné použít všechny květiny běžně známé z květinářství, přičemž exotické druhy např. anturie, strelizie, protea, a další, jsou vhodné do extravagantních kytic či luxusních, např. orchieje, či jako doplněk do mixů. Dále se používají rostliny zahradní i hrnkové, tzv. pokojovky, např. větvičky s plody, bylinky, listy bohyšek, z pokojovek sukulenty, převislé rostliny apod. Dále je samozřejmě možné použití květin sezonních. Jejich využití vřele doporučuji, má hned několik výhod. Jednak jsou v období svého přirozeného výskytu dostupnější, v široké škále barev, výborné kvalitě a především za výhodnou cenu. Takovým příkladem jsou tulipány, pryskyřníky, šeřík, a další. Vzhledem k tomu, že se k nám většina květin dováží a z české produkce je pouhý zlomek, je předpoklad, že budou jednotlivé druhy dostupné po celý rok. Ovšem i na burze s nimi může být problém, nastane situace, kdy zkrátka v nabídce nebudou. Proto doporučuji vždy vybrat nějakou náhradní variantu. I přes dovoz je možné využít květiny z vlastních zdrojů, např to mohou být levandule. Tady však záleží na každém floristovi, zda je ochoten pracovat s "cizím" materiálem. Mnozí floristé to odmítají a to především proto, že na materiál, který sami nevybírali nejsou schopni poskytnout záruku.

 

Doporučujete vybírat ze sezonních květin. Které to jsou a kdy mají sezonu?

Na jaře, od března do května např. anemonky, cibuloviny - hyacint, pryskyřník, tulipán, narcisky, dále anemonky, hořec, čemeřice, janovec, viburnum, wax, srdcovka, větvičky borůvčí, zlatého deště, vrby, atd. V dubnu a květnu ještě konvalinky, pivoňky, šeřík.

V létě od června do srpna, mnohdy již od konce května až do září např. hortenzie, levandule, hrachory, delphinium, slunečnice, pivoňky, solidago, anemone, wax a luční kvítí - tanacetum, kopretiny, heřmánek, kontryhel, papaver, pennisetum, lunaria, ostružiník, jahodník, obilí, bylinky atd.

Na podzim v září a říjnu např. dahlia, chyzantémy velkokvěté, barevné listí, středy slunečnic, papaver makovice, vřes, ostružiny, kaštany atd.

V zimním období od listopadu až do února např. střevíčník, cymbidium, čemeřice, amarylis, šišky, tulipán, ilex, větvičky modřínu, borůvčí, svída atd.

 

A co ostatní části svatební výzdoby, co lze vedle kytice pro nevěstu na svatbu objednat?

Kromě svatební kytice tvoří základní část svatebních květin korsáž pro ženicha, kytičky či náramky pro maminky, korsáž či květina pro svědky. Dále je možné objednat květiny do vlasů, květinový šperk či náramek, házecí kytici pro nevěstu, korsáže pro tatínky či družbu, autocorsa, květinové polštářky na prstýnky, dekorace pro družičky (kytičky, košíčky, náramky, věnečky), dekorace svatebního obřadu, tabule, květiny na dorty, myrty nebo vývazky pro svatebčany či výzdobu novomanželského apartmá. Možností zpracování a typů - velikostních, tvarových - je opět spousta (např. dekorace na auto - od centrálních, přes několik menších dekorací či jednotlivých květů, dekorací do konstrukcí, srdcí z nejrůznějších materiálů, cylindry apod.). Záleží jen na nevěstě, co ji osloví, co si pro svou svatbu vybere.To vše včetně realizace výzdoby na místech určení či pouze zhotovení k následné seberealizaci nevěstou. Většina floristů navíc poskytuje možnost zapůjčení svatebního inventáře a dekoračních prvků.

 

Nevěsty často nemají představu o ceně svatebních květin, jaká je ta optimální?

Optimální cena květin na svatbu neexistuje, i když se můžeme setkat, např. na internetu - s nabídkou " žlutá svat. kytice za 1328,- ". Cena je vždy individuální záležitostí konkrétní vazby a promítá se do ní spousta faktorů. Velmi rozšířené mezi nevěstami je také srovnávání dárkové kytice se svatební, ale ani tudy cesta nevede, jelikož dárková obsahuje daleko méně materiálu a je jinak vázaná. Bližší představu tak může zákaznicím dát uvedená průměrná cena za svatební vazbu u daného floristy.

 

Snoubence asi budou zajímat ceny za floristiku. Je možné i zde nějak ušetřit?

Cenu svatební kytice, potažmo výzdoby tvoří materiál, i ten, co není na první pohled vidět, práce a další náklady. Cena materiálu, tedy květů, zeleně je ovlivněna jeho množstvím, a každá kytice obsahuje jiný počet, dále je ovlivněna ročním obdobím, druhem a pořizovací cenou na burze, kde se mění i v průběhu týdne. Dále materiálem pomocným, tedy dráty, pásky, držáky, lepidla, korálky...Technika a její časová náročnost. V neposlední řadě ostatní náklady známé jako rabat a samozřejmě práce, která se u dárkových kytic "na počkání" nepočítá. Ceny si udává každý florista sám dle své cenové politiky, která mu vyhovuje. Někdo prodává svatební kytice v cenách od, jiný počítá cenu dle jiného vzorce. Ušetřit se samozřejmě dá i na svatebních květinách. Musí se však šetřit rozumně. Nevěsty často vyjadřují přání pořídit velkou a krásnou výzdobu za málo peněz a nechápou, "co je na svatebních květinách tak drahého". Mají pocit, že především slovo svatební. V tom to ale není. Můžete mít krásnou a bohatou výzdobu za méně peněz, jen je potřeba vidět věci reálně a vědět, jak na to. Vyberte sezonní květiny, levnější, např. karafiáty a vícekvěté květiny, jež lze dělit a vytvořit objem (gypsa, eustoma, chryzantémy...), zvolte jednodušší typ vazby, který je méně náročný na zpracování, použijte jednu větší dekoraci k výzdobě obřadu, kterou zároveň využijte jako dekoraci svatební tabule před novomanžele. Tabuli dále ozdobte jednotlivými květy levnější cenové kategorie, u dekorace na auto se domluvte s floristou na zapůjčení přísavky, kterou mu po svatbě vrátíte. Místo myrty využijte buxus ze zahrady a vázy či svícny a další si u floristy půjčte.

 

Jaké další služby obvykle floristé nabízejí?

Vedle samotného zhotovení vazeb a zapůjčení svatebního inventáře jako jsou vázy, oblouky, svícny, lucerny a pod. za poplatek, je nabízeno zhotovení výzdoby v místě obřadu, hostiny či svatebního apartmá. Tato služba bývá obvykle účtována hodinovou sazbou a připočteno je dopravné. Někteří floristé se snoubenci také navštíví místo obřadu či hostiny, aby měli lepší představu o vhodných dekoracích.

 

Mají-li snoubenci vybráno a s cenovou nabídkou souhlasí, co dál?

Mají-li vybráno, přichází na řadu závazná objednávka. V některých květinářstvích volí způsob ústní objednávky, já však doporučuji její písemnou formu, pro případ nutné reklamace či vzniku nedorozumění. Nemusí jít přímo o smlouvu, stačí písemná objednávka, kterou podepíšete či potvrdíte mailem. Objednávka by vždy měla obsahovat údaje o zhotoviteli i objednavateli. Jméno, kontakty, datum objednání, datum a místo svatby, datum, čas a způsob vyzvednutí, soupis a popis jednotlivých dekorací,a to počet, barvu, materiál, zpracování a předpokládanou cenu s odchylkou +-. Popis dalších dohodnutých služeb např. zapůjčení dekorací atd. Dále může obsahovat také souhlas se zveřejněním poskytnutých fotografií za účelem prezentace. Spolu s objednávkou bývá obvykle požadována záloha a to i ve výši 50% z předpokládané ceny. Doplatek se obvykle hradí při vyzvednutí květin.

 

Jak to bývá s vyzvednutím květin a pečí o ně?

Doba vyzvednutí záleží na dohodě.  Květiny je možné vyzvednout večer před svatbou nebo ráno před obřadem. Každá varianta má své pro a proti. Při odběru večer před svatebním dnem se snoubenci nemusí v den obřadu stresovat povinostmi, na druhou stranu musí květinám zajistit vhodné skladovací podmínky, což není vždy jednoduché. Jedná se o vhodnou teplotu a umístění především převislé kytice tak, aby nepřišla k úhoně. Osobně preferuji vyzvednutí v den obřadu. Jednak je možné doladit poslední detaily, jako začištění korsáží, omotávky stuhami apod., jednak lze provést finální kontrolu, upravit případné nedostatky a mít jistotu, že jsou květiny předávány v perfektním stavu. Navíc se často instalují dekorace na svatební vozy, což není možné dělat delší dobu dopředu. Nevěstě zároveň odpadají starosti se skladováním, jediné, co musí zařídit, je pověřit vyzvednutím někoho spolehlivého - nejlépe dvě osoby. Přestože jsou květiny a dekorace expedovány v dobré kondici, aby si ji udržely dlouhou dobu, je dobré dodržet několik zásad. Především svatební kytici zbytečně nepokládat a ochránit ji před otlačením a poškozením, důsledkem čeho vznikají nevzhledné otlaky a černé skvrny, především na světlých a křehkých květech. Důležité je nevystavovat je extrémním teplotám, případně dle časových možností zajistit přísun vody tam, kde to zpracování dovolí. Během dne při gratulacích, focení atd. nemít květiny mezi těly - opět tím zabráníte otlakům a poškození květů. Pokud se ke květinám budete chovat ohleduplně, můžete se z nich těšit i několik dní po svatbě.

 

Co když květiny nevydrží, bývá možnost reklamace?

Dle § 619  obč. zákoníku patří květiny ke zboží rychle podléhajícímu zkáze, a tudíž se na ně záruka v pravém slova smyslu nevztahuje. Nicméně zákazníkům je poskytována záruka (i našimi dodavateli) na řezané květiny 24h, na hrnkové 48h. Konkrétní doba bývá uvedena v obchodních podmínkách. Případné reklamace se většinou řeší výměnou, náhradou či slevou. Ovšem u svatebních květin je to trochu složitější. Je třeba si uvědomit jejich specifika. Vzhledem k nestandartním podmínkám, jimž jsou květiny vystaveny (neustálá manipulace, otlaky, klimat. podmínky, nemožnost přísunu vody...), je jejich požadovaná trvanlivost 12h, u korsáží se tato doba ještě zkracuje. Takže reklamovat svatební kytici, že uvadla 3dny po svatbě je nereálné. Přestože se snažíme reklamacím předcházet, může k nim dojít. Pro oprávněné reklamování záměny či objemu zakázky je dobré předložit písemnou objednávku, pro případ reklamace následně zjištěných závad po odchodu z obchodu (např. rozpad kytice), je nutné toto zdokumentovat třeba vyfocením na mobil atd. Ovšem pozor. Reklamovat dekoraci, která se Vám poškodila v důsledku pádu, zlámané květy v kytici, s níž není šetrně zacházeno (i to některým květinářům bohužel stává) apod. nemá smysl. Florista pozná mechanické poškození květin způsobené zákazníkem a za tyto vady neodpovídá.

 

Dnes je již běžnou praxí, že si floristé svou práci fotodokumentují. Jak je to s následnou prezentací těchto fotografií?

Prezentace práce pomocí fotografií je zcela běžná. Je to vlastně ten nejlepší způsob, jak oslovit a zaujmout budoucí zákazníky, obzvláště v době prezentace na internetu. Pokud si florista fotky pořídí sám, je jeho věc, jak s nimi naloží a je jedno, pro koho byla vazba určena. Pokud jde o fotografie svatební, které floristovi poskytují novomanželé se zřejmým záměrem čili k prezentaci, je přesto vhodné toto zahrnout do objednávky či smlouvy a předejít tak případným komplikacím. Při samotné prezentaci je pak vhodné uvádět jméno fotografa.

 

Co poradit nevěstám na závěr, aby byla jejich svatební výzdoba krásná?

Než radu, měla bych přání. Přeji nevěstám odvahu, nebát se pojmout svůj svatební den po svém a klidně vybočit "ze zajetých svatebních kolejí", přeji jim rozvahu, a nesnažit se použít úplně vše, co je momentálně napadne, vše, co se jim líbí. Je třeba vše promyslet a pamatovat na to, že méně je více. Nevěsty totiž mají často tendenci kombinovat a používat obrovské množství doplňků a materiálů, což může být ke škodě, jak estetické tak finanční. A také jim přeji, ať se nebojí požádat o pomoc či radu odborníky, nebudou na přípravy sami a užijí si je v pohodě a bez stresu. Přeji nevěstám ten nejkrásnější svatební den.

 

Děkujeme paní Haně Žabkové z květinového ateliéru De la Fleur za přínosné rady pro naše snoubence.