Velkou či malou svatbu, a kde možno šetřit?

10.04.2014 09:11

Koho pozvat na svatbu a koho vynechat je velké dilema pro mnohé snoubence, kteří mají zapotřebí zorganizovat svatbu šetrně. Asi se najdou důvody i argumenty, jak zdůvodnit, proč nebyli pozváni někteří blízcí, nebo příbuzní, např.: "Pořádáme svatbu jen v úzkém rodinném kruhu.", a pod. Nutno si však uvědomit, že právě nepozvaní příbuzní si tuto skutečnost pamatují nekonečně dlouho a velmi se jich to dotkne. Zároveň ať chceme, či nikoliv, tak se jejich absence na hostině odrazí s významně sníženou zábavou, neboť, jak je známo, čím větší společnost, tím exponenciálně vyšší zábava.   

Snad proto mnoho snoubenců v současnosti na svatební večírek navyšuje účast o další hosty, např. o přátelé, kolegy, ale též mohou i o vzdálenější příbuzenstvo, které z úsporných důvodů nepozvali již na oběd.   

Můžeme vídat svatby, které nepořádají hostinu a večírek v běžné restauraci, ale pronajmou si vhodnou budovu, např. od obecního úřadu, nebo od hasičů, myslivců, a pod. Tyto pronájmy bývají dosti nízké, cca 1 - 2 tisíce, ale zde značně ušetříte za konzumaci. Stačí požádat nějaké přátelé, nebo i některé z příbuzenstva, aby se ujali pohoštění, předem navařili, jiní zase zajistili nákup nápojů, nebo pronájem grilu na prase a pod.   

Ušetřit se dá též, nebudete-li pořizovat výslužku těm, kteří budou přítomni na svatební hostině. Mnohdy nějaké sladkosti z hostiny stejně zbydou, a tyto pak můžete rozdělit.   

Na čem však není dobré šetřit je kvalitní fotograf a svatební diskžokej, protože fotograf pro Vás vytvoří vzpomínky na celý život, a specializovaný svatební DJ dobrou náladu a neopakovatelnou atmosféru. To stojí za to, si trošku připlatit za odborníka.    

Nechte proběhnout vtipnou svatební tombolu, a též dražbu podvazku. Dobrý svatební DJ Vám to odmoderuje, a navíc tak získáte i nějaké prostředky, které pomohou s financemi na fotografa i DJe.   

 

Máte dobrý tip, jak vhodně šetřit na svatbě? Popište nám jej v kontaktním formuláři (v sekci "Kontakt"), a zašlete. Dobré tipy zde rádi zvežejníme.